Scroll Top
Keukenfront materialen

Keukenverkopers hebben maar één belang en dat is jou een keuken verkopen en wel zo snel mogelijk en zo duur mogelijk. Het is juist belangrijk voor jou als klant dat proces zo lang mogelijk te rekken: jij wil uiteraard een zo laag mogelijke prijs. Ons belang is jouw belang, die droomkeuken voor de laagste prijs. Wij zijn in dit proces::

  • 100% onafhankelijk 
  • 100% transparant 
  • 100% voor jou aan het werk

Wij onderhandelen de beste prijs voor jou, jij maakt je als klant geen zorgen om de koehandel en wil geen gedoe.

In deze serie blogs leggen wij niet alleen uit wat er allemaal bij komt kijken, maar gaan we ook een stukje verder op de inhoud en belangen in. Vandaag: Keukenfront materialen

We bespreken de volgende materialen vandaag:

  • Kunststof, Laminaat, Melamine
  • Folie 
  • Lak
  • Hout, Fineer
  • Glas
  • Acryl
  • RVS

Kunststof, Laminaat, Melamine

Dit is de goedkoopste optie van alle keukenfronten. Betekent dat automatisch dat het ook de slechtste optie is? Nee zeker niet! Net zoals met laminaat op de vloer is het in allerlei verschillende varianten qua look & feel te krijgen. Het is stoot- en krasvast. Met huisdieren en (kleine) kinderen is dit zeker een hele goede optie. Er zijn zelfs merken die deze fronten antistatisch maken. Zelfs zijn er leveranciers die de naden op de hoeken als het ware dicht laseren zodat daar geen vocht of vuil in komt. Vroeger hadden deze fronten een soort ‘sinaasappel-toplaag’, dat is nu niet altijd meer het geval maar laat je daar goed over informeren. Deze fronten zijn altijd rechttoe, rechtaan geen fratsen. De kleuren zijn er in wel tientallen mogelijkheden.

Folie

De basis van een foliefront is een MDF-plank waarover een folie getrokken wordt. Een foliefront kun je herkennen aan de achterkant van de deur, daar zit een scherpe rand. MDF is een hele fijne houten plank die afgerond kan worden en er kunnen patronen in gemaakt worden. Denk aan bijvoorbeeld kaders of meerdere lagen. Het nadeel van folie is dat het op een gegeven moment los gaat laten. Dit komt door die scherpe rand aan de achterkant van de deur die niet lucht- en waterdicht gemaakt kan worden.

Lak 

De hardheid van het oppervlak en de krasbestendigheid ervan is zo goed als gelijk aan dat van de lak van een nieuwe auto. De eerste kras doet pijn! Daar tegenover staat dat de kleur voller is en het er mooier, strakker en chiquer uitziet. Er zijn lakfronten met afgeronde hoeken en met strakke haakse hoeken. Het grote verschil zit hem in de materiaal van het front onder de lak. Houten fronten kun je afronden, vezelplaten hebben die mogelijkheid niet. De vormkanten of kopse kanten zijn bij lakfronten kwetsbaarder dan bij kunststof fronten. Daar hebben de leveranciers wat op gevonden bij de haakse hoeken. ABS vormkanten meegespoten in de frontkleur: harder, steviger en minder snel beschadigingen.

Hout, Fineer

Hout is een natuurproduct en heeft daarom de voor- en nadelen van de natuur. Niet één front is hetzelfde en heeft een warme mooie uitstraling. Massief hout is niet de meest gebruikelijke keuze bij de meeste keukenzaken. Hout wordt wel heel veel gebruikt bij interieurbouwers. Die kiezen vaak voor een hoogwaardiger product, ook omdat zij het zelf maken en met massief hout er meer kan dan met vezelplaat. Wat een goedkopere optie kan zijn is een fineerfront. Dat is een hoogwaardige vezelplaat met daarop een 1mm dikke toplaag van fineer. Fineer is echt hout, je krijgt de uitstraling van echt hout.

Glas

Als je op zoek bent naar een uitstraling als geen ander dan is glas wellicht wat voor jou. Het is niet goedkoop maar heeft werkelijk een briljante uitstraling. Het glas kan zelf in kleur gespoten worden, maar het kan ook als toplaag dienen voor een front dat zelf al een kleur heeft. Het is vaak veiligheidsglas wat weer als eigenschap heeft dat het wel kan barsten maar niet kapot valt/versplintert. Het glas zelf is vaak bijzonder krasbestendig. Doordat glas zelf wordt vervaardigd bij hele hoge temperaturen is het product extreem goed bestendig tegen hitte.

Acryl

Hoogglans fronten van acryl hebben een hoge glansgraad, misschien wel de hoogste die te verkrijgen is. Dit front is lange tijd zeer populair geweest, toch stappen steeds meer leveranciers weer af van acryl. Bij dit proces worden de vezelplaten in grote platen gemaakt, en daar wordt een laag acryl (denk aan verf) overheen uitgesmeerd. De platen worden op maat gesneden en die worden gepolitoerd waardoor er nog eens een extra glansgraad ontstaat. Hoe donkerder de kleur hoe harder de glansgraad. Acryl is relatief krasgevoelig daarom hebben de fronten vaak nog een onzichtbare beschermlaag zodat ze geschikt zijn als keukenfront.

RVS 

Wederom als je niet van krassen of vingerafdrukken houdt dan is dit niets voor jou. Roestvrij Staal of roestvaststaal is stoer en het gebruik van dit materiaal is al jaren niet meer weg te denken in de keuken: denk aan de spoelbak, de kraan, de greeplijsten en accenten bij de apparatuur. Toch als front wordt het nog niet heel veel gebruikt. Wat op zich best vreemd is want in de professionele keuken is het juist vaker regel dan uitzondering. De basis van een RVS-front is weer een hout of vezelplaat plank, die wordt omtrokken met RVS-plaat gewalst en geperst. Het verschil zit hier in de afwerking en dat is bepalend voor de prijs van het front.

 

Heb je wat aan dit artikel gehad, ben of ken jij iemand die bezig is met een keuken? Kom met ons in contact door dit artikel te delen met de hashtag: #altijddebestedealvoorjouwkeuken

Related Posts

×

Hallo!

Klik hier om direct te chatten via Whatsapp met de Badkameraankoopmakelaar of stuur een mail naar info@badkameraankoopmakelaar.nl.

× Whatsapp