Scroll Top
Inloopdouche

Waar moet ik aan denken bij (het kopen van) een inloopdouche?

Bij een hedendaagse badkamer is een inloopdouche niet meer weg te denken. De luxe uitstraling en ruimtelijkheid zijn de voornaamste redenen voor het verkiezen van de inloopdouche boven een douchecabine. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een inloopdouche. In deze blog nemen we de voor- en nadelen van een inloopdouche met je door en geven we je belangrijke tips waar je op dient te letten bij een inloopdouche.

Blog1

Voordelen

Naast de luxe uitstraling en ruimtelijkheid, biedt een inloopdouche verschillende andere voordelen:

  • Aanpasbaar naar wens – bij een inloopdouche ben je – in tegenstelling tot een douchecabine – veel vrijer in het bepalen van de indeling. Je bent niet gebonden aan de specifieke afmetingen van douchebakken en deuren die open dienen te kunnen.
  • Gemakkelijk schoon te houden – geen rubbertjes, kieren en andere moeilijk bereikbare plekjes: een inloopdouche heeft vooral grote oppervlakken die gemakkelijk schoon te maken zijn.
  • Esthetisch aantrekkelijk – een inloopdouche kan door de aanpasbaarheid en openheid écht onderdeel van de gehele badkamer worden, in plaats van de afgesloten ruimte van een cabine.
  • Praktisch – dankzij de open ruimte zonder lastige drempels en hoogteverschillen, is de inloopdouche ook geschikt voor mensen die slecht ter been of invalide zijn.

Nadelen

Helaas kleven er aan een inloopdouche ook enkele nadelen, die sterk relateren aan de voordelen van een douchecabine:

  • Warmteverlies – door de openheid, trekt de warme lucht bij een inloopdouche snel de gehele ruimte in. De douche zal daardoor wat kouder aanvoelen dan een afgesloten douchecabine.
  • Nattigheid – naast warmte, verspreidt het water in een inloopdouche ook sneller: geen douchebak of deuren die het water binnen houden.

Plaatsing

Om de nadelige effecten van een inloopdouche zo veel mogelijk te beperken, is de juiste plaatsing essentieel. Deze is in eerste instantie natuurlijk vooral afhankelijk van het leidingwerk: de plaats van de leidingen, afvoer en wateraansluitingen ten opzichte van de gewenste locatie van de inloopdouche heeft een direct effect op de prijs. Hoe meer er verlegd of aangelegd moeten worden, hoe duurder. Daarnaast is het voor een inloopdouche essentieel dat het hoogste punt van de afvoerbuis onder het vloerniveau moet liggen. Bij gerenoveerde woningen kan dit doorgaans leiden tot een vrij hoge badkamervloer.

Naast de technische aspecten van de plaatsing, speelt het esthetische aspect uiteraard ook een grote rol. Voor de ruimtelijkheid van de badkamer is het aan te raden de inloopdouche in een hoek te plaatsen, waarbij een douchewand in de lengte van ruimte het mooiste effect heeft. Als finishing touch is er veel mogelijk voor het uiterlijk van de douchewand. Vaak is deze van glas, maar een douchemuur kan natuurlijk ook. Hier is privacy tijdens het douchen een belangrijke factor: een muur biedt een meer geborgen gevoel, maar kan de lichtinval behoorlijk verminderen. Een glazen wand met (deels) melkglas kan hierin een passende oplossing bieden.

Afmetingen

De afmetingen van een inloopdouche zijn met name belangrijk voor het minimaliseren van wateroverlast. De breedte van de inloop is een persoonlijke afweging waarbij de grootte van de badkamer ook meespeelt. Wij adviseren hier minimaal 80 centimeter voor aan te houden. De afmeting van de inloop – de volledige lengte vanaf de douche zelf tot aan het einde van de douchewand – is een veelbesproken onderwerp. Gezien de inloopdouche meestal open is, adviseren wij minimaal 110 centimeter aan inloop te rekenen om spattend water buiten de douche te voorkomen. Echter is een langere inloop altijd mogelijk en nog voordeliger voor het binnenhouden van het water – helaas is dit niet voordeliger voor de prijs. Tot slot mogen we het afschot niet vergeten. Dit is de afloop in de vloer vanaf het begin van de douchewand tot aan de afvoer van de douche. Samen met de inloop is het afschot bepalend voor de juiste afwatering. Voor een inloop van 110 centimeter adviseren wij een afschot van maximaal 2 centimeter.

Prijs

Prijs, misschien wel het belangrijkste punt voor de meesten bij het kopen van een (nieuwe) badkamer of inloopdouche. Deze is sterk afhankelijk van de douchewand, die vaak het grootste bedrag op de rekening vormt. Een verschil van 10 centimeter in de lengte van de douchewand betekent al gauw een verschil van honderd euro, net zoals trendy kenmerken als koperkleurige bevestiging of zwart metalen strepen de prijs flink doen oplopen. De keuze voor een douchebak – al dan niet ingebouwd in de vloer – zijn vanwege het belang van kwaliteit in materiaal vaak ook aan de prijs.

Ben je klaar voor de aanschaf van een inloopdouche, maar weet je nog niet zeker hoe je dit aan moet lopen? Maak je geen zorgen: wij helpen je de beste deal voor jouw badkamer en inloopdouche te krijgen! Hierin zijn wij:

  • 100% onafhankelijk
  • 100% transparant
  • 100% voor jou aan het werk

Wij denken mee in het aankoopproces en onderhandelen de beste prijs voor jou, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken en er een prettige ervaring aan over houdt.  Nieuwsgierig naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvende intake of lees meer over onze werkwijze en pakketten. Interesse in een keuken? Kijk dan op de site van onze partner

×

Hallo!

Klik hier om direct te chatten via Whatsapp met de Badkameraankoopmakelaar of stuur een mail naar info@badkameraankoopmakelaar.nl.

× Whatsapp